MÁJ V RND (A INDE)

Pred dvesto rokmi sa narodila Anička Jurkovičová, ktorá sa ako mladá deva v Sobotišti predstavila ako prvá slovenská divadelná herečka v Slovenskom národnom divadle nitrianskom. A pretože o Aničke Jurkovičovej budeme hovoriť aj v hre Ako sme sa hľadali, ktorú pripravujeme na uvedie počas jesene 2024 s režisérom Jurajom Nvotom,   radi sme pri tejto pamätnej príležitosti na pozvanie zavítali do záhoráckeho Sobotišťa, kde sme si s domácimi pripomenuli nielen spomínané jubileum, ale aj sme zažili skvelé prijatie počas nášho vystúpenia s komédiou Spev kohúta. Vlastne celý mesiac náš autor pracoval na novej verzii hry Ako sme sa hľadali, ktorú pred štyridsiatimi rokmi prvý raz uviedlo trnavské divadlo (1983) a v RND sme hru s dobrým ohlasom uviedli pred dvadsiatimi rokmi. Máme pocit, že hra o našom slovenskom národnom hľadaní zarezonuje práve v tomto hektickom spoločenskom období. Veľký úspech sme zaznamenali spolu so SĽUK-om na zájazdových vystúpeniach s muzikálom Ako som vstúpil do seba (Dolný Kubín, Prešov, Košice, Michalovce, Humenné, Poprad), ale aj s našou trpkou komédiou Madona s dieťaťom (Šurany, Banská Štiavnica, Dubnica nad Váhom). Divákom sa páčili aj Deti doby na našej scéne, ale aj v Nitre, vo Veľkom Krtíši, Rožňave a v Banskej Bystrici.

▲ Pred vystúpením RND a SĽUK-u v Národnom divadle v Košiciach si autor hry Ako som vstúpil do seba Stanislav Štepka skúša pred predstavením s hudobnou skupinou SĽUK-u svoju záverečnú pieseň Za záclonou. Foto: Vladimír Svítek



▲ Búrlivý záver muzikálu Ako som vstúpil do seba v prešovskom Divadle Jonáša Záborského zachytil zo svojho pracovného miesta náš zvukový režisér Norbert Mikuš.