STO ROKOV S LEGENDOU K. K.

Pred sto rokmi (20. apríla 1921) sa v Radošine na konci železničnej trate Nitra – Radošina v rodine železničiara Jána Beňoviča narodila Katarína Beňovičová, neskôr známa pod menom Katarína Kolníková. Stala sa z nej známa ochotnícka herečka, s ktorou na javisku radošinského kultúrneho domu často hral aj budúci šéf Radošinského naivného divadla. Keď si mladí radošinskí divadelníci pod vedením Stanislava Štepku založili spomínané vlastné autorské divadlo (1963), pozvali medzi seba aj vernú a nadchnutú ochotníčku Kolníkovú. Vlastne pre ňu Štepka napísal kabaretnú hru, ktorej názov sa zároveň stal aj príznačným poznávacím znakom poetiky RND – Človečina (1971). To ďalšie pôsobenie v divadle a v živote Kataríny Kolníkovej asi najlepšie vystihol  a zaznamenal Stanislav Štepka.

Ak sa raz budú písať dejiny slovenského divadla, na malú chvíľu nás zavolajte, aby sme vám povedali pár slov o divadelníčke z Radošiny, ktorá nás spolu s naším divadlom desaťročia učila, čo je to nepredstieraný, ozajstný prístup k divákovi a k divadlu. Ale aj to, čo sme my vypozorovali pri nej: jej prirodzený talent a nevídanú chuť oznámiť divákom nielen to, čo ich môže tešiť, rozosmievať, ale aj zaujímať.
Ak raz niekto bude chcieť byť centrom pozornosti a myslí si, že práve priestor javiska je na to najvhodnejšie miesto, nech na to hneď zabudne a nech sa nás spýta na herecký príbeh a najmä ľudský rozmer Kataríny Kolníkovej – a ubudne mu z nemiestneho sebavedomia a pýchy a možno mu pribudne o čosi viac ľudskej pokory.
Ak niekedy niekto  bude uvažovať o tom, čo je v divadle najdôležitejšie, môžeme mu poslúžiť príkladom o vidieckej herečke, ktorá s pomocou Božou, radošinského nárečia a svojím talentom prerástla domáci chotár a stala sa pre Slovensko tým, o čom ani nesnívala: symbolom človečiny a poštárom dobrých ľudských správ.

▲ Záber z radošinského divadielka pre 32 divákov, kde bola 14. novembra 1971, teda pred päťdesiatimi rokmi, premiéra slávnej tragifrašky Stanislava Štepku (s hudbou Milana Markoviča) Človečina, v ktorej sa spolu s Markovičom a súborom RND na malom javisku po prvý raz divákom v kabaretnej hre predstavila v úlohe Babičky Katarína Kolníková. Foto: archív RND