VZÁCNA NÁVŠTEVA V RND

Po skúške novej hry Pán Strom 7. októbra 2020 sme mali v divadle mimoriadne vzácnu návštevu – prezidentku Slovenskej republiky pani Zuzanu Čaputovú, ktorá bola zvedavá, ako prežíva toto trpké obdobie RND. Pani prezidentka sa nám hneď úvodom pochválila tým, že kedysi vedela naspamäť Jááánošíííka aj Človečinu a teda je naším dlhoročným divákom. V divadelnej klubovni sa stretla so súborom a s režisérom Ondrejom Spišákom, náš autor spolu s manažérom divadla Ladislavom Hubáčkom zoznámili pani prezidentku s neutešenou, ťaživou  ekonomickou situáciou divadla od začiatku koronakrízy až po tieto dni. Ale aj vyjadrili obavy z najbližšieho obdobia a najmä z toho, či diváci po rôznych proti epidemických kampaniach neprestanú mať záujem o divadlo. Takisto sme pozvali pani prezidentku na premiéru hry Pán Strom, no termín premiéry sme jej nevedeli povedať – je v nedohľadne. Inak to bolo mimoriadne príjemné popoludnie. Pani prezidentka sa na Facebooku  vyjadrila o návšteve v našom divadle.

Navštívila som dnes Radošinské naivné divadlo. Ďakujem pánovi Štepkovi a ďalším členom súboru a personálu divadla za milé prijatie.  Radošinské naivné divadlo funguje takmer 60 rokov a za ten čas sa stalo súčasťou našich životov, aj toho môjho. V neľahkej situácii, v ktorej sa dnes kultúra a kreatívny priemysel nachádzajú, ma potešilo uistenie, že súbor nezanikne. Herci aj personál svoju prácu milujú a i keď na hranici existenčných problémov, aj v týchto dňoch skúšajú novú hru. Viac sa dnes obávajú toho, že ľudia prestanú do divadla chodiť aj keď im to situácia umožní. Že kultúru, umenie, divadlo nahradí sledovanie televízie a že ako spoločnosť prídeme o časť z toho, čo nás obohacuje a robí nás lepšími. Ak dnes o niečo prosia svojich divákov, tak hlavne aby sa s uvoľnením opatrení vrátili do divadla.

Vítam, že situácii v kultúre a kreatívnom priemysle sa už vláda venuje a že kontúry tejto pomoci sa začínajú zreteľnejšie rysovať. Zákon, ktorý dnes ministerka kultúry predstavila je dobrý krok, ale či bude schéma pomoci účinná, závisí aj od výšky financií, ktorá do nej pôjde, od podmienok, ktoré v grantovej schéme budú nastavené a od času, ktorý do vyplatenia pomoci prejde. A tiež od toho, či kvôli nezaplateným odvodom nebudú tisícky ľudí vyradení z prijímania pomoci. Rokovania s ministerstvom hospodárstva zase môžu pomôcť eventovým agentúram, organizátorom festivalov, klubom, výstavníkom, jarmočníkom a ďalším firmám z oblasti kreatívneho priemyslu. Počujem však aj to, že refundácia nákladov nebude pre nich dostatočná a za účinnejšiu by považovali takú, pomoc, ktorá by sa odvíjala od prepadu tržieb oproti minulým rokom. Nedá sa preto povedať, že problém je vyriešený. Cením si však úsilie všetkých, ktorí k hľadaniu najlepšieho riešenia prispievajú. Na premiéru, ktorú Radošinci aj v týchto dňoch skúšajú, sa prídem rada pozrieť. Prajem si, aby to bolo ešte tento rok. Zuzana Čaputová. prezidentka Slovenskej republiky, 7. októbra 2020

▲ Na javisku RND pred prázdnym hľadiskom pani prezidentka Zuzana Čaputová s členmi divadla. Fotografia z Facebooku