DVD HRA O LÁSKE

V predvečer Mikuláša sme na našej scéne po vydarenom predstavení Len tak prišli vypravili dobrým slovom do okolitého slovenského sveta nové DVD Radošinského naivného divadla HRA O LÁSKE (súčasťou DVD je aj filmový portrét režiséra Juraja Štepku … a já, Katarína Kolníková).

Vari pred polrokom stál po predstavení vo vestibule nášho divadla sympatický, no trochu plachý muž, ktorý sa nás spýtal, či nemáme na DVD jeho obľúbený titul Hra o láske. Vravíme: „Žiaľ, nemáme.“ A muž sa spýtal: „Prečo?“ A ma sme pravdivo odpovedali: „Lebo záznam a výroba sú drahé – a my na to nemáme.“ A muž na chodbe povedal: „A čo keby som sa pokúsil zohnať peniaze?“ A my sme s úsmevom prikývali: „Nech sa páči, budeme veľmi radi.“ Po krátkom čase ten muž prišiel aj s peniazmi (samozrejme, neukradol ich… iba obišiel desiatky známych) a my sme od prekvapenia zatajili dych! Rýchlo sme hľadali termín na mimoriadne predstavenie Hry, ale aj sme oslovili Slovenskú televíziu, či by nám nepomohla so záznamom a vydavateľstvo Forza Music s výrobou a distribúciou. Ten muž nášho malého zázraku a neskoršie aj producent záznamu sa volá pán Kamil Baďo. 27. apríla 2011 sme inscenáciu zaznamenali v našom divadle a teraz 5. decembra nové DVD slávnostne predstavil našim divákom autor hry Stanislav Štepka spolu s pánom Kamilom Baďom. Za tento nevšedný a na Slovensku nevídaný čin dostal od nášho divadla Pamätnú medailu RND a veľký, naozaj úprimný potlesk od súboru a prítomného publika.

Pán Kamil Baďo a Stanislav Štepka na javisku RND pri prezentácii DVD Hra o láske (a filmu …a já, Katarína Kolníková).
Foto: Norbert Mikuš

Pamätám si z detstva jednu rozprávku, ktorú som si zapamätal viac ako iné. Bola o drakovi Celestínovi, ktorý na rozdiel od tých zlých drakov, ktorí konzumujú nevinné princezné, robil dobré skutky. Háčik bol však v tom, že po každom dobrom skutku sa drak o niečo zmenšil. Tak ako robil postupne dobré skutky, postupne sa aj zmenšoval. Dievčatko, ktoré sa s drakom kamarátilo, sa ho spýtalo, čo sa s nami stane, keď on zmizne. Kto tu ostane, aby robil dobré skutky? Celestín odpovedal, že táto úloha už ostane iba na ľuďoch. Rozprávka krátka, posolstvo jasné. V priebehu ďalších rokov som si na Celestína niekoľkokrát spomenul. Chvíľami som mal pocit, že tú rozprávku buď videlo iba málo ľudí, alebo že nás Celestín svoje remeslo nenaučil dosť dobre. Bolo mi ľúto, že Celestín už nie je medzi nami a že sa stratil v nenávratne. Plynutím času však človek múdrie, či skôr dospieva a niektoré veci sa mu postupne objasňujú. Dnes už viem, že Celestín nezmizol v nenávratne. Zobral len na seba ľudskú podobu, aby takto nenápadne naďalej robil svoje dobré skutky. Na rozdiel od tej rozprávky sa však nezmenšuje, ale jeho veľkosť rastie s každým novým dobrým skutkom. Preto sa chcem touto formou poďakovať Stanislavovi Celestínovi Štepkovi, za to, že na nás nezanevrel a že každou svojou hrou, robí ďalšie dobré skutky. Vo svojich hrách nám cez svojský humor nastavuje pred tváre zrkadlo, aby sme v ňom zbadali svoj pravý obraz a svojimi skutkami sa ho pokúsili trochu vylepšiť. Chcem zároveň aj poďakovať tým malým Celestínom, ktorí prišli tomuto dobrému drakovi na pomoc, aby mu pomohli s touto neľahkou úlohou aspoň vo forme príspevku na toto DVD. Verím, že ďalší celestíni sú už na ceste a pomaly prichádzajú. Ozaj, nie ste to náhodou aj vy? (Kamil Baďo na buklete DVD Hra o láske, Agentúra RND 2011)