Noc divadiel v RND

Tohtoročná Noc divadiel sa v našom divadle začala už skoro zvečera 19. novembra 2011, keď sa do vestibulu začali hrnúť prví nedočkaví návštevníci, niektorí s kvetmi a fľašami, dokonca aj s trdelníkmi. V divadle sa predsa schyľovalo k tradičnému stretnutiu ľudí najbližšieho druhu! Po mimoriadne živom a spontánnom predstavení satirickej komédie Len tak prišli pozdravil šéf divadla na tohtoročnej Noci divadiel pravidelných návštevníkov, či skôr skalných divákov RND, povedal pár autorských slov o svojej novej hre Šťastné konce, ktorá vznikla v prvých augustových dňoch v tomto roku, a predstavil tvorcov budúcej nostalgickej komédie: autora scény a kostýmov Petra Čaneckého, autora hudby Juraja Haška a režiséra Juraja Nvotu. Potom herci Zuzana Maurery, Maruška Nedomová, Svätopluk Malachovský, Martin Škoda, Ladislav Hubáček a Stanislav Štepka pred mimoriadne pozornou diváckou kulisou po prvý raz čítali v sprievode Haškových klavírnych improvizácií spomínanú hru, ktorá sa pri prvom verejnom predstavení stretla u divákov so spontánnym, povzbudzujúcim ohlasom (RND plánuje komédiu Šťastné konce uviesť koncom mája 2012). Následne šéf divadla odovzdal dve pamätné medaily RND. Tú prvú dostal režisér Juraj Nvota. Samotného ho tuším prekvapilo, že je tomu už rovných tridsať rokov, čo pravidelne režíruje v našom divadle (prvú inscenáciu Svadba začal so súborom režírovať na jeseň 1981; premiéru mala 1. februára 1982). Pri príležitosti jubilejnej osemtisícej reprízy RND, ktorú si súbor v týchto dňoch takisto pripomína, odovzdal Stanislav Štepka v úlohe fundátora druhú pamätnú medailu náhodnému divákovi v sále, čo sa narodil v tom istom roku ako naše divadlo (1963). Po krátkej prestávke – presne o polnoci – sme divákom predpremiérovo premietli film režiséra Juraja Štepku … a já, Katarína Kolníková. Filmové spracovanie dramatického životného príbehu protagonistky divadla Kataríny Kolníkovej sa stretlo u divákov takisto s veľkou pozornosťou. Divadelná noc mala potom viac ako príjemné neskoré nočné pokračovanie pri stretnutiach s divákmi, priateľmi a vôbec tými najbližšími z okruhu nášho naivného telesa. Novembrová Divadelná noc v Radošinskom naivnom divadle sa jednoznačne vydarila. (va)

Noc divadiel v RND začala najnovším predstavením Len tak prišli, po ňom súbor čítal divákom novú nostalgickú komédiu Stanislava Štepku ŠŤASTNÉ KONCE. Na záver večera sme našim verným divákom premietli film Juraja Štepku … a já Katarína Kolníková. Pred prvou čítačkou zľava:
autor, pri klavíri autor hudby Juraj Haško, Maruška Nedomová, Ladislav Hubáček, Martin Škoda, Zuzana Maurery a Svätopluk Malachovský.
Foto: Jozef Kučera